Predseda PSK vidí pozitívny vývoj vo financovaní samosprávnych krajov

28.09.2005 Prešov

Prešov 28. septembra (TASR) - Fakt, že návrh rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na rok 2006 ráta v príjmovej a výdavkovej časti so sumou po vyše ...
Prešov 28. septembra (TASR) - Fakt, že návrh rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na rok 2006 ráta v príjmovej a výdavkovej časti so sumou po vyše 3,4 miliardy Sk odzrkadľuje pozitívne zmeny vo financovaní samosprávnych krajov. Ide totiž o historicky najvyšší objem rozpočtu PSK. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove predseda PSK Peter Chudík.

Naznačil síce, že vedel by si predstaviť aj lepšie financovanie vyšších územných celkov (VÚC). Na druhej strane je fiskálna decentralizácia prínosom, veď pred ňou - v prvých troch rokoch svojej existencie 2002 až 2004 - fungovali VÚC len na základe transferov z ministerstva financií.
Chudík pripravil na posledné riadne pracovné v poradí 30. zasadnutie krajského parlamentu na utorok 4. októbra vyhodnotenie prvého volebného obdobia činnosti orgánov PSK. Pri jeho dnešnej prezentácii pred novinármi povedal, že PSK neskončil ani jeden rok svojho hospodárenia so stratou. Za problematický označil výklad originálnych kompetencií a preneseného výkonu štátnej správy. Na príklade vykrývania strát v osobnej doprave za poskytovanie zliav vo verejnom záujme poukázal na to, že podľa Ústavy SR je to prenesený výkon štátnej správy a mal by to hradiť štát a nie - ako je tomu teraz - VÚC. Naznačil, že ak zostane v kresle predsedu PSK, tak bude tento stav žalovať na Ústavnom súde SR. Nápravu by mohla priniesť nová legislatíva.
Podľa Chudíka bolo by dobré, keby sa prihlasovali motorové vozidlá k výrubu príslušnej dane tam, kde sa autá prevádzkujú a nie podľa hlavného sídla firmy. Konkretizoval to na príklade plynárov, elektrární, vodárov, ale menoval i firmu Whirpool, ktorá má výrobne v Poprade, no sídlo v Bratislave. PSK tak prichádza o \"pekné milióny\". Tohto roku má byť príjem PSK z výberu tejto dane, ako jedinej, ktorá patrí v plnom rozsahu VÚC, 262 miliónov Sk.
Predseda PSK je toho názoru, že najviac sa urobilo v oblasti školstva, naopak najmenej v rezorte kultúry, kde sa nepodarilo presadiť viaceré opatrenia na zníženie nákladov. Až na okres Bardejov sa vo všetkých zvyšných dvanástich na území kraja podarilo zlučovaním vytvoriť efektívnejšiu štruktúru stredných škôl a učilíšť.
PSK je podľa svojho predsedu aj na začiatku svojho rozvoja prostredníctvom zdrojov z Európskej únie (EÚ). V prvom volebnom období sa mu podarilo získať 369 miliónov Sk na rôzne projekty. Chudík si myslí, že samosprávne kraje by mali byť významnejšie zapojené do plánovacieho obdobia EÚ na roky 2007 - 2013 a to tak do jeho prípravy ako aj následnej implementácie. PSK spolu s Košickým samosprávnym krajom urobil prvé kroky v tomto smere spustením prác na spoločnom regionálnom operačnom programe. Mal by byť hotový do konca júna 2006.
 

Vyberte región